Sote mantarın tanımı, nasıl yapılır?
Mantar sote, ana malzemesi mantar olan bir sebze yemeği türüdür. İçerdiği protein ile et veya tavuk kadar besleyici olan mantar, veganlar ve etsiz öğünleri tercih edenler tarafından sıklıkla tüketilir.
Mantarla yemek pişirirken lezzetine lezzet katacak en önemli nokta mantarın su ile temas etmemesi. Aksine mantarlar yıkanmaz, kabukları soyulmaz veya temiz bir bezle silinerek temizlenir. Bir diğer değerli nokta da mantarları tavaya koyarken mutlaka karıştırmalısınız. Aksi takdirde mantarlar içerdikleri tüm suyu salarak lezzetlerini kaybedebilirler.
İşte en lezzetli, vegan mantar sotesinin tanımı.
MANTAR SATE
4 KİŞİLİK / HAZIRLIK SÜRESİ: 15 DAKİKA / PİŞİRME SÜRESİ: 20 DAKİKA
Malzemeler;
- 400 gram iri doğranmış mantar,
- 1 küçük soğan, ince kıyılmış
- 1 adet küp doğranmış domates
- 3 yemek kaşığı doğranmış yeşil biber,
- 1 yemek kaşığı domates/biber salçası,
- 2 büyük diş sarımsak, ezilmiş
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı,
- 1 yemek kaşığı tereyağı,
- Tuz, karabiber, kırmızı biber
- 1 tutam kıyılmış maydanoz
Yapılışı;
- Mantarları sotelemek için uygun bir tavaya zeytinyağı ve tereyağını ekleyin.
- Ardından soğanları ekleyin ve pembeleşinceye kadar soteleyin.
- Biberleri ekleyin ve canlılığını kaybedene kadar sotelemeye devam edin.
- Sotelenmiş biberleri ve soğanları tavanın kenarına alın, açılan alana mantarları ekleyin ve ocağın altını yükseltin.
- Mantarları tavaya ekledikten sonra 2 dakika karıştırmayın ki suyunu salmasın ve lezzetini kaybetmesin.
- Biber ve soğanla güzelce karıştırın ki sotelenen mantarların diğer tarafları da ateşten nasibini alıp gitsin.
- Mantarların da piştiğinden emin olduktan sonra ocağın altını kısık-orta ateşe alıp salça ve damak zevkinize göre baharatları ekleyin.
- Domatesleri ekleyin ve karıştırın.
- Domatesler suyunu saldıktan sonra daha sulu isterseniz bu aşamada su ekleyebilirsiniz. Kısık ateşte yaklaşık 8-9 dakika pişirin.
- Domatesler eriyince mantar soteniz hazır.
Üzerine kıyılmış maydanoz serperek servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun!